torsdag 24. oktober 2013

Lysing , et nydelig stykke fisk





Lysing ( Merluccius merluccius) er en fisk som liker seg imellom 150 og 500 m under havoverflaten.
Lysingen blir normalt 80 cm lang og 3 kg, men kan bli opptil 140 cm og 17 kg. Den er grå, gråblå eller gråsvart i fargen på ryggen, mens sidene og buken er sølvgrå. Den har pigger og skarpe tenner, og kan være ganske ubarmhjertig hvis man ikke passer på. Noe min bedre halvdel fikk erfare, et stygt kutt i armen etter lysingens tenner.
 
Lysing ser nesten ut som en blanding av hvit fisk og kamskjell, et nydelig fiskekjøtt. Baking i ovn på svak varme var helt perfekt for denne fisken.
 
Lysing blir viet god omtale over flere sider i siste Mat Fra Norge, og jammen er det ikke Fitjar's store sønn som tryller frem de lekreste oppskrifter i magasinet. Her er oppskriften med litt personlig touch fra Eidens Hage. Å forholde seg strikt til oppskrifter er ikke min sterke side....Oppskrifter er veiledende har jeg hørt.
 
Baking i ovn av lysing. Da smelter den på tunga . Og råvaren kom fra Fiskabutikken Brygga 11.
 
  1. Salt fiskestykkene en god halvtime før entring i stekeovnen
  2. Vend dem gjerne i en god krydderolje og ha i stekeovn på 100*C varmluft.
  3. Der står de ca et kvarter (til kjernetemperaturen er 54 *C, vi sjekket ikke det, ble perfekt likevel)
  4. Server og nyt
 
 
 
  • Krydderoljen
  • 2 ss fennikelfrø
  • revet skall av en ØKO-sitron
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 dl god olivenolje.
  •  ( Her skal jeg bytte ut med ghee/talg neste gang)
  • salt
  • Ha alle ingredienser i kjele og kok opp. La trekke på svak varme en time. Kjør stavmikseren i blandingen og sil av. Holder seg lenge i kjøleskap.





 




Litt røtter som tilbehør

 
Jordskokk er fine prydblomster også
 

 
Jordskokksuppe med surdeigskrutonger
 
  • 500 g jordskokk ( Verdens enkleste knoll å dyrke, rene skattejakten å høste)
  • 4 dl vann og 4 dl H-melk
  • salt pg evt sitronsaft
  • Kok jordskokk i melk og vann. Blend. Smak til med salt , evt sitrongsaft for å balansere med litt syrlighet, og gjerne et drag pepper.
Surdeigskrutonger ( gammelt brød) stekes i smør på svak varme.
 
 
 
 
 

Søtsure beter
  •  
  • Rødbeter, gulbeter, gulrøtter
  • 1/2 dl eplesidereddik
  • 1/2 dl sukker
  • 1 dl vann
  • Bak beter og røtter møte i ovnen 180*C i 30 min.
  • Skrell og del i båter.
  • Kok opp eddik, vann og sukker og trekk betene i dette før servering.






Særdeles kjekk mat. Og neste prosjekt blir noe sushilignende. For lysing er en fisk med særdeles god smakskarakter. I en annen suppe her om dagen ble den litt for markant,  pga fiskefettet mener jeg , det som er litt mørkere i fargen, satte veldig fiskefettsmak på suppen. Kan også hende at vi hadde den i litt for tidlig, slik at den ble kokt og ikke trekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar